formats

Häiriöt ja yleistäminen

Ida-Emilia Kaukonen

Häiriö on jokin sellainen asia, joka vie eläimen huomion pienemmällä tai suuremmalla tasolla. Se voi saada aikaan ihan vain huomion kiinnittymisen muualle tai ikävämmin vaikuttaen eläin voi pelätä tai yli-innostua häiriötekijästä. Yksinkertainen esimerkki linnun kanssa on vaikkapa television päälläoleminen tai vieraiden tuleminen. Ääni, jokin toinen lintu, ihminen tai muu eläin, jokin väri, jokin tapahtuma yms. Linnulle tyypillisiä häiriöitä voisi olla vaikkapa:

Linnulle häiriöitä voisi olla vaikkapa:

• Toisen ihmisen läsnäolo
  • Vieraan ihmisen läsnäolo
  • Ihmisen tekemä liike
  • Uusi paikka: uusi huone
  • Alusta, jolla lintu on (koulutusständi), liikkuu
  • Televisio
  • Näkyvillä oleva ruoka/juoma
  • Kiinnostavat esineet
  • Äänet: Musiikki, aplodit, suhina, vihellys, ulkopuolisen puhe, putkistojen päällemeno.
  • Liike: Talon ohi kulkevat ajoneuvot, jotka näyvät ikkunasta.
  • Jotain uutta: kouluttajan uusi hiusväri, kynsilakka, vaate
  • Muut linnut, muut eläimet
  • Ajankohta, kellonaika. (Liian myöhään, liian aikaisin, keväthuuruaika)
  • ”Petolintukuva”. Ikkunasta näkyvä suurempi lintu taivaalla tai jotakin, mikä ei ole suoranaisesti lintu, mutta voi muistuttaa sitä.

Yleistämisellä tarkoitetaan sitä, että yhdessä paikassa koulutettu asia voidaan suorittaa myös uudessa ympäristössä. Uusi ympäristö voi jo itsessään olla häiriö tai vähintään tuoda kasapäin uusia häiriöitä. Esimerkki tästä on vaikkapa tilanne, jossa halusin totuttaa Pyroa suuremman vierasmäärän läsnäolemiseen – ja vielä eri tiloissa. Vieraiden määrää on kesästä asti lisätty, tutustuttaen heitä lintuun. Muutaman kerran kotona on ollut isompikin vierasporukka, mutta lopulta järjestin tilaisuuden, jossa 15 ihmistä tuli taloyhtiön harrastehuoneeseen yksi kerrallaan. Tässä uudessa tilanteessa yleistettiin useampia Pyron toimintoja ja katsottiin samalla, missä olisi petraamista.

Häiriöille siedättäminen tarkoittaa häiriön tekemistä pikkuhiljaa yhdentekeväksi. Siedättäminen tapahtuu askel kerrallaan helposta vaikeaan, kriteerin vaikeutumisen voidessa tilannekohtaisesti riippuen hieman siitä, onko häiriö neutraali (eli ihan vaan toiminnon keskeyttävä), ylikiinnostava tai ahdistava/pelottava. Erityisesti eläimelle epämieluisten häiriöiden suhteen todella varovaisesti. Eläimen kuunteleminen on todella tärkeää. Etenkin jos häiriö on samalla jonkinasteinen pelko (jolloin voidaan puhua myös lomittain pelkoehdollistuman hoitamisesta), voidaan herkästi mennä floodingin puolelle, jos eläin on pakotettu kohtaamaan pelkonsa. Tällöin voi syntyä vääränlaisia ehdollistumia ja pelko voi vain syventyä. Askelten pitäisi olla niin pieniä, ettei eläin poistu tilanteesta häiriön vuoksi = ettei häriö siis käy liian suureksi, liian nopeasti. Jos häiriö on pelko, pitää pelko hoitaa ennen kuin keskitytään muiden asioiden kouluttamiseen häiriön läsnäollessa – ellei se ole keino viedä huomiota muualle.

Häiriöille siedättäminen ja yleistäminen liittyvät toisiinsa käsi kädessä, sillä yleistäessä mukaan tulee yleensä uusia häiriöitä – osaa niistä ei ole ehkä edes voinut ennustaa. Kun häiriöille siedättäminen ja yleistäminen ovat hallussa, tuloksena on todennäköisemmin suoritusvarmuus.

Kannattavaa on lähteä yleistämään, kun vihje on hallussa. Näin yleistämisen onnistumisen testaaminen on luonnollisesti helpompaa, kun tekoa on helppo pyytää. Mutta tietty mitään yksiselitteistä tuo ei ole, koska koulutuksessa saatetaan joka tapauksessa joutua palaamaan myös taaksepäin tai tekemään muutoksia suunnitelmiin. Kuitenkin jo aika alkuvaiheessa, kun toiminto on saatu aikaan, voidaan aloittaa alkuyleistäminen ja häiriöiden lisääminen, välttäen kaavoihin kangistumista. Häiriön kanssa olisi suositeltava työskennellä niin, että se olisi hallussa, ennen kuin edetään hirveästi. Eli reaktioaika (latenssi) tulisi olla sama kuin ilman häiriötä.

Yleistäminen ja häiriöiden siedättäminen voi olla suuremmassa mittakaavassa haastavampaa toteuttaa papukaijalle: koiran tai hevosen kun voi viedä ulos ja laajemmalti eri maisemiin, mutta linnulle tulee usein harvemmin tilaisuuksia poistua kotiseinien sisältä. Lisäksi lintuja koskevien karanteenisääntöjen vuoksi ei ensimmäiseen puoleen vuoteen voi välttämättä juurikaan tehdä paljoa, jos lintu on vasta tuotu maahan. Kuitenkin lintumittapuullakin voi tehdä muutamia asioita. Esimerkiksi teon voi yleistää häkissä, häkin ulkopuolella ja eri huoneissa. Joillekin riitttää ihan vain se, että kouluttaja vaihtaa hieman suuntaa, kuten kodinvaihtajana luokseni tullut neitokakadu-vanhukseni Eetu, jolla meni vain hetki oppia luokselentäminen – mutta todella pitkään siinä, että Eetu suoritti teon onnistuneesti myös muista osista lintuhuonetta. Eetu on aiemman historiansa vuoksi pelokas kaikkea uutta kohtaan ja pelkkä olohuoneeseen siirtyminen oli sille jännittävä asia. Ennen kuin Eetulle voisi yleistää jonkin teon vaikkapa makuuhuoneeseen, täytyisi se ensin siedättää isolle häiriölle: makuuhuoneelle itselleen.

Alla vielä videota luoksetulon yleistämisestä:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home Yleinen Häiriöt ja yleistäminen