formats

Kiihtymistilanteessa toimiminen

Ida-Emilia Kaukonen

Ajattele, että seisot kuppi pääsi päällä. Yhtäkkiä yläpuolellasi hyllyllä kaatuu vaasi, jossa on vettä. Vesi alkaa valua pääsi päällä olevaan kuppiin, joka täyttyy pikkuhiljaa. Kuppi kestää tietyn määrän vettä, mutta jossain vaiheessa se tulvii yli.

Jotkut papukaijat ovat niin sanotusti kuumenevia, eli voivat kiihtyessään ylikuumentua, jolloin systeemi ikään kuin ylikuormittuu. Tämä tila voi johtaa aggressiiviseen reaktioon pienestäkin ärsykkeestä. Jotkut lajit ovat selvästi kuumempia kuin toiset, joista tunnetuimpia ovat muutamat amatsonilajit. Myös caiquet, eli valkovatsa-aratit ja mustalakkiaratit, lasketaan kuumuvien kastiin. Kuumenemista tapahtuu jonkin verran normaalitilassakin, mutta erityisen herkkiä linnut ovat kiihtymään ollessaan pesimähormonaalisista syistä keskimääräistä enemmän kierroksilla käyviä.

Pyro kiihtyy kylpyhuoneesta. Alunperin kylpyhuone oli aivan täysin äärijännä asia ja pelkkä ovesta sisään näkeminen sai aikaan tuon kuikuilun. Ajan kanssa pikkuhiljaa siedättäen Pyro on kiihtynyt siitä kuitenkin paljon vähemmän ja pystyy nykyisin olemaan ensimmäisten hetkien jälkeen täysin normaalisti paikalla. Kylppärin kohdalla kyse ei ole kuitenkaan suoraan aggressiivisesta kiihtymisestä. Mutta sellaiseen se voisi mennä, mikäli tilanteeseen toisi sellaisia ärsykkeitä, jotka veisivät linnun tilan kielteiseen suuntaan.

1. Hieman lämpenevä. Pupilli kapenee.

2. Kiihtynyt ja tietoinen. Pupilli kapea, nokka raollaan. Lantion painopiste korkeammalla ja “housujen” sulat pörröttyneet.

3. Selvästi ylikuumentunut. Pupilli kapea, posket ja kaula pörhistetty. Lantio erittäin ylhäällä ja pöksyt pörrössä. Siivet erotettu kyljistä ja olemus sukkulamainen.

Linnusta oppii näkemään ja tunnistamaan toisaalta myös ne tilanteet, joissa kyse on sellaisesta ”Uuuuuu niiiiiin siistii!” ja milloin se on heti alkujaan negatiivinen. Jos lintu ei ole kädessä, kun se kiihtyy, ei sitä myöskään kannata heti pyytää kädelle, vaan se kannattaa koittaa saada tekemään jotakin muuta. Mieluiten jotain, mikä saa sen keskittymään. Hyvä ajatus on opettaa jokin asia niin voimakkaasti linnulle, että se tulee ihan selkärangasta.

Jos caique on kädessä, kun se kiihtyy, ei kannata alkaa hirveästi säheltää, mutta eipä myöskään kannata alkaa pelätä. Paras on, kun ihan vaan on itse rennosti ja luontevasti, eikä tee asiasta suurta numeroa. Jos on joku paikka, johon tietää saavansa linnun helposti, sen voi siirtää sinne. Pyrolla tällainen paikka kylpyhuoneessa on pyyhenaulakko, olohuoneessa standi tai sohvan käsinoja. Jos lintua ei saa siirrettyä pois kädeltä, sitten vaan ollaan hetki muina miehinä ja odotetaan, että huuru laskee. Sitten pieni cool down – ja sitten voidaan taas touhuta normaalisti.

Tässä tilanteessa odotin ihan hetken, että pahin huuru laski, eli ääripäästä mentiin pari astetta taaksepäin, sitten laskin Pyron pyyhkeiden luo, jossa se alkoi touhuta muuta.

Tärkeää on, ettei tosiaan ala panikoida itse ”aaaa apua yhyy se kuumenee mitä mä teen”, vaan määrätietoisen rauhallisesti vaan jatkaa toimiaan ja tulkkaa tilannetta parhaan mukaan. Ainakin Pyro imee tunnetilani ihan sekunnissa ja oma rauhallisuuteni pitää sen rauhallisena.

Kuvainnollinen esimerkki:

Ajattele, että seisot kuppi pääsi päällä. Yhtäkkiä yläpuolellasi hyllyllä kaatuu vaasi, jossa on vettä. Vesi alkaa valua pääsi päällä olevaan kuppiin, joka täyttyy pikkuhiljaa. Kuppi kestää tietyn määrän vettä, mutta jossain vaiheessa se tulvii yli. Voit joko
a) yrittää nostaa vaasin niin, ettei se tiputa vettä (=lopettaa häiritsevän tilanteen)
b) siirtää vesikupin pois vedentulon alta (=siirtää lintu pois häiritsevästä tilanteesta)
c) odottaa, että vaasista tippuva vesi loppuu (=odottaa, että lintu rauhoittuu.) Riskinä on, että vesi ei lopukaan, vaan tulvii yri reunojen.
d) laittaa kuppisi päälle kannen, joka ohjaa valuvan veden kupin ohi ja kanavoi sen muualle. (=kouluttaa jonkin teon, joka ohjaa linnun tekemään muuta)
e) asentaa kuppiisi lisäreunat, jotta siihen mahtuu enemmän vettä (=siedättää lintua häiriölle)

Joskus jokin vaihtoehto ei onnistu, jolloin voi kokeilla jotakin muuta ratkaisua. Kaikissa näissä tilanteissa vesikuppiin on ehtinyt jo kaatua vettä, joten sinun on liikuttava harkiten, jotta et läikytä vettä. Muistettava on myös, että jos panikoit, oma vapinasi tärisyttää kuppia ja voi myös aiheuttaa läikkymistä.

Kun olet saanut vedentulon loppumaan, tyhjennä kuppi, niin voit aloittaa taas alusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home Yleinen Kiihtymistilanteessa toimiminen