formats

Luopuminen

Ida-Emilia Kaukonen

Aloittelevan kouluttajan yleisimpiä keinoja saada lintu tekemään jotakin on käyttää niin sanottua luringia, eli houkuttelua. Tämä tarkoittaa sitä, että lintu ohjataan herkulla suuntaa näyttämällä tiettyyn suuntaan. Tyypillinen erimerkki on vaikkapa opettaa lintu pyörimään kuljettamalla herkkukättä linnun ylä- tai alapuolella niin, että lintu seuraa namipalaa ja saa sen kierrettyään kokonaisen ympyrän. Joihinkin tilanteisiin luring sopii oikein hyvin, mutta sen riskinä on eräänlainen laiskistuminen: lintu tekee asian vain herkkua tavoitellen, muttei hievahdakaan ilman, että kädessä on nami. Kun herkusta tulee päätavoite, voi keskittyminen olla myös huonompaa, ja lisäksi herkku saattaa tehdä linnun niin innokkaaksi, että itse koulutustilanne häiriintyy. Vaihtoehdoista luringille kirjoitan myöhemmin, mutta tällä kertaa tarkoitus on puhua luopumisesta, jolla voidaan paikata mahdollista herkkuun kohdistuvaa yli-innokkuutta.

Luopumisella tarkoitetaan sitä, että lintu ei syöksy välittömästi herkun kimppuun sen nähdessään. Toisin sanoen lintu oppii, että vain luopumalla herkusta sen voi saada. Luopuminen voi näkyä vaikkapa siten, että papukaijan edessä kouluttajan kädessä on herkku, mutta lintu ei koske siihen ennen kuin pienen hetken kuluttua annetaan lupa. Tällä voidaan ehkäistä kiihtymistä ja yli-innokkuutta herkun suhteen.

Luopumiskoulutuksessa aloitetaan hyvin pienestä ja lisätään kiusausten määrää pikkuhiljaa. Olen kouluttanut valkovatsa-aratti Pyrolle luopumista viime aikoina ja kriteerit ovat olleet seuraavat:

Kriteeri 1: Pyro irrottaa fyysisen kosketuksen nyrkistä.
Kriteeri 2: Pyro kääntää katseen pois nyrkistä.
Kriteeri 3: Pyro poistuu herkun luota, käsi yhä suljettu
Kriteeri 4: Pyro pystyy seisomaan/olemaan rauhallisena raollaan olevan nyrkin vierellä
Kriteeri 5: Pyro pystyy seisomaan rauhallisena enemmän avautuneen nyrkin vierellä.
Kriteeri 6: a Pyro pystyy seisomaan rauhallisena avonaisen kämmenen läheisyydessä sekunnin
Kriteeri 6b: Pyro pystyy olemaan kosketusetäisyyden päässä kämmenellä olevasta ruoasta ottamatta sitä kahteen sekuntiin.
Kriteeri 6c: Pyro pystyy olemaan kosketusetäisyyden päässä kämmenellä olevasta ruoasta ottamatta sitä kolmeen sekuntiin.

Kriteeri 2 voisi näyttää esimerkiksi tältä:

Ja kriteeri 6a tältä:

Videoilla näkyy hyvin, että käytän ehdollisena vahvisteena suulla tehtyä naksautusta, joka kertoo, että nyt on lupa ottaa nami. Tämä ehdollinen vahviste on opetettu Pyrolle jo aikaisemmin. Huomioi, että jo ihan muutamien sekuntien odotus on paljon pyydetty eläimeltä, joten kriteereitä on kohotettava hitaasti ja kärsivällisesti.

Luopuminen on hyödyllinen väylä opettaa lintua pois liiallisesta palkintokiihtymyksestä. Näin estetään koulutuksen epäonnistuminen herkkukäteen änkemisen tai keskittymispulmien vuoksi.

Onko omalla linnullasi pulmia herkkujen perässä olemisesta? Tiedustele koulutusapua meiltä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home Koulutus Luopuminen