formats

Premackin periaate

Ida-Emilia Kaukonen

Premackin periaate tarkoittaa sitä, että voimakkaampi teko, jonka eläin tekee mielellään, vahvistaa sitä edeltänyttä heikommin toimivaa käytöstä.

Periaate pohjautuu 1960-luvulle, jossa David Premack tutki koulutusta, mutta vahvisteena toimikin leikin tai makupalan sijasta itse tekeminen. Eli ei käytettykään tavalliseen tapaan fysiologisia viettejä. Tutkimusta tehtiin Cebinae-suvun apinoiden kanssa, mutta Premack tutki periaatteen toteutumista myös ihmisten suhteen.

Miellyttäväksi teoksi määritellään sellainen teko, jota eläin tekee todennäköisimmin ja eniten, jos sillä on vapaus toimia kuten haluaa. Epämieluisammilla teoilla puolestaan tarkoitetaan niitä, joita eläin tekee harvemmin, vaikka sillä olisi lupa. Premackin periaatteen mukaan eläin voi tavoitella voimakkaampaa ja miellyttävämpää tekemistä suorittamalla vähemmän miellyttävän. Eli: kun eläin suorittaa jotakin tekoa, jota siltä toivotaan, voidaan antaa sille lupa tehdä jotakin mieluisampaa toimintoa, jolloin tämä vihjeen jälkeen tuleva toiminto on palkkio vihjettä edeltäneestä käytöksestä. Jälkeen tuleva voimakas käytös toimii motivaationa tehdä jotakin epämieluisampaa.

Hyvä esimerkki linnulle voisi olla tästä luoksetulo ja odottaminen. Jos lintu tahtoo tulla luokse, mutta sen on vaikeampi odottaa aloillaan, voidaan luoksetulon sallimista käyttää vahvisteena paikallaan odottamiselle. Myös luopuminen, josta aikaisemmin kirjoittelin, mainitaan monesti Premackin yhteydessä. Luopumisella tarkoitettiin sitä, että vain silloin, kun eläin ei tavoittele herkkua, voi se saada herkun.

Premackin periaatteeseen liittyy myös suosituimmuusjärjestys: voimakkaasti mieluisa teko vahvistaa kaikkia niitä tekoja, jotka ovat hierarkiassa sitä alempana. Tämä suosituimmuusjärjestys on muuttuva, riippuen monista asioista. Lintu tahtoo eri tilanteissa ja tiloissa hieman erilaisia asioita ja silloin jokin teko voi olla hierarkiassa korkeammalla kuin normaalisti.

Premackin periaatetta voi hyödyntää myös silloin, kun ketjutetaan tekoja. Ketjuttaminen tarkoitti sitä, että useampia eri tekoja liitetään yhteen. Ketjuttamista suositellaan koulutettavaksi yleensä takaperin, eli aloittamalla viimeisestä teosta. Näin edeltävä teko toimii vihjeenä seuraavalle teolle.

Premackin väite on, että tyypillisten vahvisteiden takana onkin todellisuudessa itse tekeminen, joka vahvistaa; esimerkiksi ruoan sijaan vahvistaa itse syöminen, lelun sijaan leikkiminen.

Lähteet (vierailtu 26.11.2013):

http://en.wikipedia.org/wiki/Premack%27s_principle

http://www.jansky.fi/jy_home/koulutusjuttu_2012.html

http://teoria.nettisivu.org/kasitteet/vahvisteet-ja-rankaisut/premackin-periaate/

http://files.kotisivukone.com/canis.kotisivukone.com/arkisto/takaperinketjutus_1_08.pdf

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home Yleinen Premackin periaate